Stemmer fra tårnet - en politisk løypemelding fra Drammen

Er det nok å kutte kveita? ROBEK neste?

December 20, 2020 Kristin Surlien & Andreas Muri Episode 3
Stemmer fra tårnet - en politisk løypemelding fra Drammen
Er det nok å kutte kveita? ROBEK neste?
Show Notes Transcript Chapter Markers

Episoden er spilt inn i dagene etter kommunestyremøtet 15. og 16. desember. Du får blant annet høre om:

  • Ordføreren har vaska gulvet.
  • Er det nok å kutte kveita?
  • Maskeradeball og Vestlandslefse på tinget.
  • Er det ROBEK neste for Drammen?
  • Et overraskende besøk midt i kommunestyremøtet.
  • Og som om ikke det var nok har vi julenøtter på lur, så følg ekstra nøye med underveis. 

Ukens tårngjest: Ordfører Monica Myrvold Berg (AP).

Hva driver de med på tinget?: Stortingsrepresentant Trond Helleland (H).

Gjennom diverse lydklipp fra kommunestyredebatten får du i løpet av episoden også høre stemmene til Gard Hovsvang (AP), Kjell Arne Hermansen (H), Gro Nyhus (SP), Tor Tveter (H), Victoria Cavallini Fevik (H), Catarina Chruchow (NTB) og Victoria Øverland (AP).

Følg oss i sosiale medier og besøk gjerne nettsiden vår: stemmerfratarnet.no

Support the show

Intro
Du lytter til stemmer fra tårnet - en politisk løypemelding fra Drammen. Podcasten for deg som er opptatt av politikk, og som bryr deg om Drammen. Vi inviterer deg på innsiden av rådhuset, opp i tårnbygningen hvor pølser og politikk blir laget, og Drammen delvis blir styrt.

VELKOMMEN

Andreas Muri
Velkommen til Stemmer fra tårnet. Jeg heter Andreas Muri.

Kristin Surlien
Og mitt navn er Kristin Surlien. 

Andreas Muri
Nå har vi vært gjennom årets aller siste møterunde, og mange er nok glade for at det nå er politisk juleferie etter en lang høst med mange møter. Det sikreste juletegnet for oss politikere er at budsjettet er vedtatt.

Kristin Surlien
Men du og jeg tar ikke ferie før vi kan gi dere en aldri så liten ukritisk rapport fra kommunestyremøtet. 

Andreas Muri 
I denne episoden får du blant annet vite om ordføreren har vaska gulvet.

Kristin Surlien
Er det nok å kutte kveita?

Andreas Muri
Maskeradeball og Vestlandslefse på tinget. 

Kristin Surlien
Er det ROBEK neste for Drammen?

Andreas Muri
Et overraskende besøk midt i kommunestyremøtet.

Kristin Surlien
Og som om ikke det var nok har vi julenøtter på lur, så følg ekstra nøye med underveis. 

Andreas Muri
Da kjører vi i gang denne juleepisoden.

Andreas Muri og Kristin Surlien
Ho-ho-ho!

TÅRNGJESTEN

Kristin Surlien
Vår tårngjest denne gangen har vært gjennom et spesielt år i sin nye jobb.

Andreas Muri
Og jeg kan skrive under på at det er ikke en hvilken som helst jobb hun har.

Kristin Surlien
Men med sitt blide vesen har hun stått godt i det. 

Andreas Muri
Og da har vi med oss ordfører Monica Myrvold Berg. 

Kristin Surlien
Hvordan har dette første året som ordfører vært for deg, Monica?

Monica Myrvold Berg (AP)
Oi, hvor lang tid har vi? Å oppsummere et år nå, altså det har vel vært alt annet enn jeg kunne forvente, og det hadde jeg vel svart uansett kanskje om det året her. Fordi å uttrykke seg om hva det vil være og si å være ordfører, tror jeg ikke kan man klarer å forestille seg. Det tror jeg kanskje Andreas kan være med å skrive under på. At man vet jo ikke helt hva man går til. Man kan jo på en måte prøve å forestille seg, og så tror jeg man tar feil uansett, men klart at dette året her jeg har vært hyggelig. Så har jeg ikke dine erfaringer Andreas som ordfører, men jeg vil jo si at det kanskje var ekstraordinært. Og jeg kunne ikke på noen som helst måte tenkt meg til hvilke utfordringer jeg kom til å stå overfor. Så starta jo alt med å ikke ha, jeg tror jeg var en av de første ordførerne som startet som ordfører uten å ha noen kommune. Det var jo liksom tre måneder først med det. Og så ble det nyttår og vi hadde kommunen på plass i to måneder. Og så sto vi overfor korona og alt som har fulgt med det, og det var egentlig veldig nytt og umulig å tenke at man skulle stå i da, men det er sånn overordna linje på året da.

Andreas Muri
For det å være ordfører, sånn for egen del, så er den kanskje den merkeligste jobben jeg noen gang har hatt. For det killer seg jo ganske mye fra andre jobber man kan ha. Og det er jo noe med de forventningene man blir møtt med, og hva man egentlig kan utrette. Så da er det å balansere hva som er mulig å få til med de forventningene man møter. Men hva er det? Du har jo nevnt koronaen, hva har vært det mest utfordrende å være ordfører midt oppi det?

Monica Myrvold Berg (AP)
Altså, pandemi, å håndtere en pandemi har jeg svært lite kunnskap om, og har aldri hatt noe rundt. Så det å vite hva som er det mest riktige å gjøre i en sånn situasjon da har jeg jo veldig glad for at vi har så mye dyktige fagfolk i kommunen, for det har vi. Det har imponert meg så enormt den faglige kunnskapen som vi har i kommunen. Og det som kanskje ble litt overraskende i det fordi at alle de fagområdene vi har, dem hadde jo akkurat blitt kjent med hverandre i den nye kommunen, og de klarte å samle seg og bli en veldig styrke sammen som en enhet. Det var jo ikke sagt at det skulle gå den veien, men det har du faktisk gjort. Så den biten har jo imponert meg veldig mye, men en annen ting er jo alle de herre tingene som gjør at vi ikke kan møtes fysisk i å ha politiske møter som vi er helt avhengig av kommunen. Vi skal jo ta veldig viktige avgjørelser, og det er når du ikke kan møtes. Vi prøvde en periode å ha i samfunnshuset i Mjøndalen på stor avstand, og det var jo veldig hyggelig å få lov til å møtes selv om det var på en helt annen arena og på en annen måte. Men det her med fjernmøtene og digital kompetanse det er en stor stri, ja så det at det skal fungere det er ja...

Andreas Muri
Politikere er jo mennesker de også, og det er jo faktisk lettere å samarbeide når man møtes. Men selv om det første året har finn har møtt deg med uventede utfordringer, så har det vel likevel kanskje vært noen lyspunkter? Hva er det? Hvilke lyspunkter er det som har festet seg mest i deg gjennom året som har gått som ordfører?

Monica Myrvold Berg (AP)
Altså, lyspunktet og det å være ordfører er utrolig hyggelig, og det som er den fine og hyggelig del av jobben er jo alle man møter rundt og alt det gode som skjer i kommunen. Når det skjer så mye bra og du kan være ute da. Jeg har jo vært med på å hugge juletre som er sendt til Kiel, og jeg har vært ute, jeg var jo senest i sommer i Svelvik og var på søppelplukking der langs stranda der, og vi har jo åpnet fotballbanen der som jeg nå har sett bilde av at det er is på. Alle de tingene er så utrolig hyggelig, og jeg tror kanskje det er den fineste biten med jobben; det å få lov til å være ute og rundt for å møte innbyggerne og se alt det engasjementet som er der ute, og hjertesaker som folk engasjert i. Og de er veldig gode på å henvende seg og snakke med meg og ønsker at jeg skal komme ut da og møte dem for det. Og det må jeg si er lyspunkt, og det må jeg si vi har fått til selv om det har vært korona. Iallfall store deler av det har vi fått til for det. For mye av det skjer ute og uterommet er stort. Nå er det mulig å legge til rette for det, så det vil jo kanskje si er de skikkelige høydepunktene og lyspunktene. 

Kristin Surlien
Ja, i kommunestyremøte så ble dette året omtalt som annus horibeli, men det er jo likevel noe fint oppi dette her likevel da. Men denne podkasten vår, Monica, nå er jo er jo julespesial, så da er det sikkert mange av våre lyttere som lurer litt på hvor langt ordføreren er kommet i sine juleforberedelser; og har du vaska gulvet, Monica? 

Monica Myrvold Berg (AP)
Du, nå er jeg veldig glad at vi snakker i podcast og ikke hjemme-hos reportasje. For her ville man kunne trodd at det var når som helst på året. Så nå har jeg dratt sammen mannskapet her hjemme, så vi tenker nå å få begynt på å pynte og få det til å se litt sånn julete ut. Jeg er jo veldig glad i den røde jula. I adventstida har det gått litt i hvitt og lilla, ikke så mye egentlig, for jeg kan skryte på meg fire kanskje og en stjerne i vinduet. Det er vel det jeg har. Men nå skal vi begynne å få det julete og mannen min var jo i går du kjøpte juletre og så tidlig har vi ikke brukt å være faktisk på det. Så det spørs om det ikke kommer inn allerede nå en av de nærmeste dagene. Det er jo også helt nytt. Det har jo vært i, iallfall her i kommunen vår, har jeg sett at folk har hatt juletre lenge inne og kastet lys og vært veldig julete. Så jeg tror jeg kommer etter jeg og nå og få ordentlig julehjem for det er noe med det. 

Andreas Muri
For det å være ordfører det er jo ikke noen ni til fire jobb, men da er det tydelig at det er i ferd med å bli jul i ordførerens hjem likevel. Nå nærmer det seg jul, og så lurer vi på har du en liten hilsen til våre lyttere inn i jula? 

Monica Myrvold Berg (AP)
Jo, det har jeg. Først vil jeg bare si at jeg er så imponert over alle innbyggerne våres. Måten vi har stått sammen på tross av en pandemi, så syns jeg kanskje noe av det fineste har sett er hvordan vi har samlet oss da; og stått og tatt tak i og lyttet til de her smittevernrådene. Og ønsket sammen å få bukt å få senka smitten ned, og det samholdet der synes jeg har vært så enestående, så jeg har lyst til å bare uttrykke tilbake til alle som lytter; at jeg er så stolt og jeg er så imponert over den biten. Den hjertevarmen som jeg har sett på det. Nå unner jeg dere alle som hører på en riktig god jul som mulig sammen med de du har mulighet til å ha rundt deg. Jeg håper at vi alle klarer å senke skuldrene og nyte noen ordentlig gode dager. Også har vi jo da en stjerne foran oss da som vi skimter der borte; nå er vaksina på vei.  Vi vet at den kommer på julaften, så det er en sånn litt symbolsk gave at vi vet at vaksina kommer til Drammen julaften. Og vi begynner å vaksinere da fra den 27. desember, så det tenker, det tror jeg vi alle puster godt ut med å vite. Men det at alle nå klarer å nyte jula det håper jeg vi får til, og at alle skal få en riktig så god jul og et godt nytt år, også går vi inn i 2021 og ser fremover.

Andreas Muri
Da takker vi deg for innsatsen i året som har gått. Og takk for at du kommer hit til Stemmer fra tårnet, og så ønsker vi deg en riktig...

Kristin Surlien og Andreas Muri
God jul! 

VIKTIGE SAKER  

Andreas Muri
Da har vi kommet til programposten “viktige saker”, men denne gangen blir det kun en sak.

Kristin Surlien
Den suverent viktigste saken i det siste kommunestyremøtet var budsjettet, så dette er rett og slett en budsjettspesial.

Andreas Muri
Hver eneste høst kommer rådmannen med sitt forslag til hvordan pengene skal brukes i kommunen, og dette er de politiske partiene som regel relativt fornøyd med.

Kristin Surlien
Ja, vi flytter vel egentlig bare på småpenger, ikke sant – men politisk viktige penger. 

Andreas Muri
Budsjettdebatten startet som seg hør og bør med at gruppelederne til alle partiene presenterte sine budsjettforslag i uendelig lange innlegg, og du var jo en av dem Kristin.

Kristin Surlien
Ja, jeg var jo så heldig å få hele 10 minutter til rådighet. Siden Høyre, som flinkest elev i klassen, allerede hadde lagt frem sitt budsjett i formannskapsmøtet, så kunne jeg bruke tiden min på å skryte litt av kommunen og de ansatte - og ikke minst kritisere posisjonens budsjettforslag. For eksempel at de bruker monopolpenger og spiller et spill med dårligere odds enn hos Maria Casino. Og som at ved et trylleslag skal både sykehjem og skoler bli billigere, men jeg tror vi kanskje vi må finne frem den tryllestaven når sluttregningene kommer.

Andreas Muri
Det var jo ikke bare posisjonen som fikk kritikk. FrP fikk kritikk fra Arbeiderpartiet. La oss høre hva Gard Hovsvang hadde å si om et av Fremskrittspartiets forslag.

Gard Hofsvang (AP)
Ordfører, jeg kunne snakket varmt om mange av posisjonens gode budsjettforslag. Deriblant nytt sykehjem i Krokstadelva, skole på Åskollen, stanse kuttene til Portåsen og fryste politikerlønninger, men grunnen til at jeg tar ordet det er for å kommentere FRP sitt budsjettforslag. Det er fordi at særlig ett av forslagene det opprører meg faktisk på en sånn måte at jeg får vondt i hjerterota, for å bruke et begrep norsklæreren min brukte da hun ble trist og forbanna på en gang. Vi snakker om de nedrige kuttene overfor kommunens desidert svakeste, nemlig sosialhjelpsmottagere. Ordfører, i dag mottar en enslig sosialhjelpsmottaker i Drammen statens veiledende satser på 6250 kroner i måneden. Dette ønsker altså FRP å redusere med over 300 kr. Som en som vet hvordan det er å ha dårlig råd kan jeg hilse og si at 300 kroner det er mye i et stramt budsjett. La meg så kjapt lese opp de kravene NAV har for å motta sosialhjelp fra fellesskapet, slik at vi alle skjønner hva slags mennesker vi faktisk her snakket om. Du må en oppholde deg i Norge lovlig, 2: du må være fast bosatt i Norge, 3: du kan ikke ha penger, du kan ha penger til for eksempel mat, husleie eller strøm, 4: du kan ikke sørge for det selv gjennom jobb eller andre inntekter og 5: mottakere skal ha søkt alle andre mulige ytelser først. Drammen FRP virker tilsynelatende å mene at det skal motivere arbeidsledig og andre som står i sitt livs største krise tilbake til arbeid ved å motta mindre å leve for. Det er som min gode kamerat i SV sa, representant Rune Kjeldsen sa at man tror at det å sulte folk skal få den tilbake i arbeid. Det heter seg ved kriser så kommer folk sanne ansikt frem. For Drammen FRP virker altså at de svakeste som skal rammes enda hardere av koronakrisa, når de velger å saldere sitt eget budsjett med å kutte i sosialhjelpssatsene. Ordfører, som permittert hotell- og baransatt vet jeg hvordan det er å få inntektene sine redusert over natta, og sosialhjelpsmottagere er det enda mer alvorlige. Jeg kan ikke se at dette forslaget fra FRP er noe annet enn et skammelig spark til alle de som ligger nede, og jeg priser meg virkelig lykkelig over at dette forslaget er heldigvis ikke kommer til å få flertall i dag. Takk. 

Kristin Surlien   
Så kan man jo spørre seg om det var en fordel at Hofsvang ikke hadde kamera?

Andreas Muri
Eller var det kanskje bare en dårlig unnskyldning? Hadde han kanskje ikke rukket å skifte ut av korona-hjemmekontor antrekket sitt?

Kristin Surlien
Eller kanskje han rett og slett ikke var hjemme??

Andreas Muri
Det får vi nok aldri vite, men det er jo vanskelig å vite hva folk holder på med parallelt i disse digitale møtetider.

Kristin Surlien
Selv om FrP fikk gjennomgå var det først og fremst posisjonens budsjettforslag skytset var rettet mot. La oss høre hva Kjell Arne Hermansen fra Høyre sa.

Kjell Arne Hermansen (H)
Vi er veldig opptatt av likebehandling i vårt budsjett, og det er viktig å ta vare på det vi har før vi bygger noe nytt, men nå kommer jeg til å være kanskje litt mer opptatt av hva posisjonen tar tak i. En så ringte jeg tidligere ordfører i Drammen, Tore Opdal Hansen, med 40 års erfaring fra Drammen kommune, og lurte på tar vi noen gang oppjustert også saldert regnskapet og budsjettet med å øke skatteinntektene? Er det slik at vi ikke tror på rådmann og fagkunnskaper, SSB, Norges bank og KS i posisjonen, eller forskutterer posisjonen nå at det blir en ny valgseier og de 40 millionene som er lovet i det alternative programmet til Arbeiderpartiet skal komme? Her lever vi på forskudd. Vi kan sette det på en annen måte for å gjøre det litt enkelt: pusjonen tror at vi skal få lønnsforhøyelse, så da bruker vi pengene på forskudd. Det er å bygge stein på stein for å komme inn på ROBEK. Når vi skal kutte og si at ting skal koste mindre: det vil si hvis du kjøper en enebolig og taksten er, eller Block Watne, skal ha 4 millioner kroner for den eiendommen også skal de ha 400.000 for garasjen, men vi har bare lyst å betale 3,5, men jeg skal fortsatt ha med garasjen og. Det er ikke en god måte å drive politisk styring på. Jeg blir lettere forundra. 

Andreas Muri
I flertallets budsjettforslag er det bevilget midler til en rekke gode formål, men de har ikke et eneste kutt som viser reel finansiering.

Kristin Surlien
Er det kanskje dette Gro Nyhus fra Senterpartiet prøver å utdype i sitt innlegg? Ligger forklaringen kanskje i kutta kveita

Andreas Muri
For det var vel det hun sa?

Gro Nyhus (SP)
Så får vi vel bare være glade for at vi i hvert fall klart å oss over 9 år med skolegang. For det høres jo nesten ut som vi knapt nok gjorde det. Jeg ønsker å gå tilbake til budsjett overinvesteringer og forklare littegrann. Fordi det virker som om vi liksom har jodla rundt på dette investeringsbudsjettet uten egentlig en tanke om hvor vi burde plassert det og hvordan vi best burde plassere det. For eksempel så gjelder det Åskollen. Nå er det sånn at vi har den prosjekter igjen som ferdigstilles i 2021, og så er det at vi må i gang med ny bybru. Den er på en måte oppe og avgjort. Det samme har vært vert planleggingen for Krokstad sykehjem, og så har man en viss andel av rammen av hvor man kan brukes med udisponert til investeringer, som også sikkert Hermansen er kjent med. Og de rammene man må forholde seg til i hvert fall ha et forhold til, og det er ikke bare å selge en eller annen eiendom og så ordner seg. Det er noe med planleggingen og så ser man hvordan best faktisk ender opp med i forhold til det man har lov til å bruke eller midler til å bruke. Når det gjelder Svelvikveien, så er jo det jeg også et kjempeønske for flere enn en Senterpartiet i posisjonen. Det er bare det at Svelvikveien er en fylkesvei, og da må vi gå i dialog med fylket. Det er et litt lengre lerret å bleke for at vi kan sette i gang å investere i det vi, men så lenge det er en annen manns eiendom så tror ikke det bør gjennomgås eller gjennomføres før vi får en samhandling. Også er det disse takstene da, noe er verdier høyere enn det som er antatt når man har et hus på 4 millioner eller en parkering eller hva nå det var diskutert om. Da er det sånn at noen estimater kan også ligge for høyt. Noen innbiller seg også at hus kan være verdt én million og så sies det kanskje egentlig at det er ingen som er villige til å betale mer enn 500 tusen. Da hjelper det ikke om du verdenstoppen til én million, og det går alle veier. Det går også i forhold til kostnadsestimater. Så får vi se hva vi ender opp med, men vi mener at estimatet på én milliard lå for høyt og det kan du faktisk si at det er grensa for det vi ønsker å gjøre på det. Og så får resultatet komme etter hvert. Når det gjelder å komme i forhold til budsjettet nå så er det en antagelse og det gjelder også disse skatteestimatene, og det går på at når du kommer til første tertial, så vil det vise seg hvordan dette her ser ut. Og vi klarer ikke å få levert et forslag på budsjett uten at det går i null på et eller annet vis. Og om det være seg helt hinsides og de ikke henger på greip eller hva du nå enn skal være av adjektiver som kommer fra Hermansens, vil jeg anta i hvert fall i forhold til replikken, det vet ikke jeg, men i hvert fall så er det et kjempebra budsjett. Og jeg er ordentlig stolt. Det sier jeg igjen. Og jeg synes så absolutt at det er hyggelig å se hvis det er flere partier som stiller seg bak posisjon, for det er absolutt ikke langt ut i kutta kveita det budsjettet her. Takk. 

Andreas Muri
Så er vi spent på om det å kutta kveita vil gi et godt resultat når neste års regnskap skal gjøres opp.

Kristin Surlien
En som av sårt opparbeidet erfaring har en innebygget skepsis til slik budsjettering er Høyres Tor Tveter.

Tor Tveter (H)
Dette gjør sånn at jeg nesten lengter tilbake til gamle Nedre Eiker kommune. For at vi skal nå i den nye kommunen budsjettere på samme måten som jeg var vent med til å begynne med i Nedre Eiker kommune. Og det er at i stedet for å prioritere så bare sier vi alt vi ønsker oss, og så sier vi at det er det vi prioriterer. Også, hvor får penga fra? Jo, dem bare da øker vi litt inntekter og vi øker litt skatteanslag. Det har vi gjort i Nedre Eiker kommune før, og jeg kan fortelle hva som skjedde hver gang: vi havner på ROBEK, hver gang. Men gudskjelov så er det jo sånn at denne kommunen her har litt mer midler i bakhånd, så vi må nok til å tømme disposisjonsfondet og dette her først før vi havner på ROBEK. Men denne måten å budsjettere på er den sikre veien inn til ROBEK, og det kan jeg skrive under på. Som politisk redaktør i Drammens Tidende kaller meg, gammel rusten mann, har vært med på dette før å havne på ROBEK-lista. Dette er starten på god mot ROBEK-lista med åpne øyne av posisjonen, synes jeg. Det jeg også vil nevne da i samme farten er at vi skal prioritere mellom Veiavangen og Åskollen, så er jo det sånn at Veiavangen der er det jo allerede regulerte. Det ligger jo byggetegningene er jo omtrent ferdig så vidt jeg vet. Og så er det sånn at forskjellen på de to er det sånn at på Åskollen så ønsker de kortere reisevei til skolen, mens på Veiavangen der reiser, der busser vi også elevene til, men der er deler av den gamle skolen er stengt av Arbeidstilsynet. Brannvesenet har innsigelser. Det er ikke ventilasjon der. Altså, dem lever i forhold hadde vært en arbeidsplass så hadde den blitt stengt. At den ikke er slengt som skole er jo helt utrolig, men den prioriteringen må jo noen andre, det er jo posisjonen som må stå ved den. Så skal ikke jeg si noe annet, men jeg håper at noen andre tar over styringen før vi havner på ROBEK. Gudskjelov er et stort disposisjonsfond, så dere kan jo kvitte med masse verdier i denne kommunen før noen andre må ta over igjen, men jeg håper at det er igjen noe iallfall når noen andre tar over. Takk. 

Andreas Muri
Budsjettdebatten handlet ikke bare om kjekling mellom partiene om tall og rammer. 

Kristin Surlien
Nei, ting var man faktisk enige om. Høyres Victoria Fevik snakket om en av disse tingene.

Victoria Fevik (H)
Vi har et forslag i vårt budsjettforslag som er et verbalpunkt som går på bildelingsplasser i kommunen vår. Så er det sånn at vi disponerer jo mange kommunale parkeringsplasser både i bykjernen og utenfor, men også i kommunale parkeringshus. Grunnen til at man bør gå inn for et sånt her forslag det er jo nettopp fordi det er selvfinansierende. Hvis man lar aktører som driver med dette har muligheten til å leie omplassering av kommunen, så vil man jo da motta midler for det. Nummer 2, det er klimavennlig når man ber om en sak om bildelingsplasser vil man jo kunne stille miljøkrav som er helt i tråd med det fikk vi mener er viktig. Nettopp det at det skal være nullutslippsbiler for eksempel, og til slutt så er det jo en vinn vinn situasjon hvis dette er et tilbud som forbrukerne også ønsker, fordi det er mye billigere å leie en bil enn å kjøpe en bil, og det er også mye billigere å leie en klimavennlig bil i de timene man trenger den enn å for eksempel benytte seg av taxi hvis det ikke er et kollektivtransportalternativ som er passende for det man trenger det til. Og så skal jeg lese opp punktet, og det lyder som følger: at man ber om en sak om å avsette parkeringsplasser i de kommunale parkeringshusene i dialog med aktører som tilbyr bildelingspool, og da er fristen første tertial 2021. Det innebærer jo at hvis vi vet er det i dag så får vi en sak ganske tidlig på bordet til neste år, og i og med at man ber om en sak så er man ikke forpliktet til å legge noen penger i det. Tanken er jo også at det skal være selvfinansierende, som er bra når vi står i en presset økonomisk situasjon, og ikke minst så har man muligheten da til å stille miljøkrav. Så er det bare en ting til å nevne om forslaget, etter at vi hadde oppslag på dette etter at vi la det fram i formannskapet, så var det også flere aktører som tok kontakt med oss i Høyre og sa at de ønsket å være med på et sånt forslag. Og det viser jo at aktørene også mener at det er marked for det, at det er spennende og at de er villige til å være med på dette. Så derfor håper vi at vi kan få flertall for dette i dag og at administrasjonen kan begynne med å jobbe med dette å se på mulighetene for å få noe sånt her til. Det tror jeg hadde vært kult for alle studenter som ønsker å leve mer klimavennlig, alle barnefamilier som ønsker å leve med et klimavennlig og alle eldre og voksne som ønsker å leve mer klimavennlig. Så jeg håper vi kan vedta dette punktet i dag. Tusen takk. 

Andreas Muri
Bildelingsforslaget fra Høyre ble enstemmig vedtatt, og det samme ble et forslag fra Høyre om forskuttering av spillemidler til idrettsanlegg. Ellers ble det flertall for å ikke selge et skolebygg som i dag brukes som lager, og som det ikke vil bli bruk for som noe annet enn lager så langt vi kan se.

Kristin Surlien
Eller “time will show” som de sier i Flåklypa... For øvrig ble posisjonens budsjettforslag banket gjennom mot opposisjonens stemmer, før kommunestyrerepresentantene digitalt kunne ønske hverandre god jul.

HVA DRIVER DE MED PÅ TINGET?

Kristin Surlien
Da er vi kommet til den meget populære programposten - Hva driver de med på tinget?

Andreas Muri
Ja, den er blitt så populær at vi nærmest blir nedringt av stortingsrepresentanter som gjerne vil være med. 

Kristin Surlien
Men i Stemmer fra tårnet råder det anarki - så vi bestemmer selv hvem vi vil ha som gjest.   

Andreas Muri
Tross travle dager lykkes det oss å få tak i en av Buskerudbenkens lengst sittende representanter.

Kristin Surlien
Dagens stortingsrepresentant er Høyres parlamentariske leder.

Andreas Muri
Da har vi med oss Trond Helleland på tråden fra Stortinget.

Kristin Surlien
God morgen, Trond. Hva driver de med på tinget om dagen? 

Trond Helleland (H)
Ja, du det akkurat nå så er det siste innspurt. Det har jo vært en lang høst med mye koronakrisepakker og budsjettbehandling, og så nå er det siste budsjettet til behandling. I dag er justiskomiteen og transportkomiteen som skal gjøre opp. Og vi avslutter faktisk i morgen og det er lørdag, så det er en vanlig arbeidsdag på Stortinget i morgen for å bli ferdig med de siste tingene. Da kjem blant annet den såkalte nysalderingen til behandling. Det er behandling av endringer i budsjettet for 2020. En av de gode tingene som kjem der er jo at det kommer en sånn liten ekstra krisepakke for kommuner som er hardt rammet av korona og arbeidsledighet, som blant annet gjør at utelivet i Drammen kan få. Ja, det er vel 10-11 millioner som er satt av til Drammen der som kommunen selv skal kunne formidler ut til næringslivet. Så det skal ikke gå i kommunekassa. Det er ikke meningen. Det er mye mye spennende som skjer. Også er det jo litt sånn juleavslutningsmodus, men i år så ble det bilde foran juletreet. Me tok av oss maska rett før me tok bilde, men vi hadde møte med Viken-stortingsrepresentantene nå klokka kvat på ni, og da tok alle av maska og så tok me noen bilder foran juletreet med to meters avstand. Det blir jo litt spesielt når det er korona. Vi har jo sluppet billig unna på Stortinget i den forstand at det har vært veldig lite smitte her. Det var noen helt i starten i mars etter det så har det gått veldig bra, og det er fordi at man må gå med maske både innendørs og i salen og sånn. Den eneste gangen vi tar den av er når vi skal holde innlegg. 

Kristin Surlien
Ja, så bra. Så må vi jo bare takke på vegne av Drammen da. 11,4 millioner er det vi har fått til Drammen, og det skal jo formannskapet bestemme retningslinjene for tildeling av i dag. Så dette her er kjærkomne penger til utelivsbransjen i Drammen, så vi takker hjerteligst for det. 

Trond Helleland (H)
Ja, vi er veldig glade for å få til det. Det var jo en annen kar som hadde store ord og skulle fikse noe, men det var jo helt umulig det Masud og Arbeiderpartiet foreslo. Det hadde vært i strid med både konkurranseregelverk og andre ting. Så jeg så han var litt høy og mørk i går og syns det var for dårlig det me hadde fått til, men de fikk ikke til noen ting. Så jeg syns me har levert her som me har gjort hele veien under corona-krisen. Det har vært et ekstremt vanskelig år. Eg sitter jo i utenriks- og forsvarskomiteen, og jeg fikk en tur til Svalbard akkurat midt imellom bølge en og bølge to, ellers så har det vært ingen utenlandsreiser naturligvis, ingen innenlandsreiser, ingenting. Så da har vi måtte sitte og jobbe da, og det har vi gjort. Og det har vært gøy, men begynner å bli litt lei av å sitte på Teams-møter og med kjempelang avstand og med én maske i salen og sånn. Jeg håper at vi nå får vaksine og begynner å rulle ut og folk er flinke til å ta med seg det. At vi kommer i mål med dette her før sommeren i hvert fall.

Andreas Muri
Men nå nærmer det seg juleferie. For dere har møte på lørdag, det pleier dere kanskje ikke å ha, men hva skal til for at du får en fin jul?

Trond Helleland (H)
Jeg håper jo på at det kan bli noe snø da, men det ser jo ikke ut som det blir det i Drammen. Vi er så heldige at vi har kjøpt oss en leilighet oppe på Hafjell, så me tar en tur dit. Også har me slekt, Linda kona mi har jo familien i Trøndelag, så me skal prøve å kjøre opp dit en tur og holde et sånn i 10-gjesters juleselskap som nå er lov. Og så blir det vel litt ski på Hafjell. Der er det snø heldigvis, og så blir det hjem til Drammen og komme i gang med det nye året. Så jeg gleder meg til noen dager fri rett og slett fordi nå har det vært jevnt kjør hele tida. Jeg har sittet i forhandlinger. Jeg har vært i kulissene og når en spør hva en gjør på Stortinget, så gjør jeg egentlig alt mulig for å prøve å få den borgerlige regjering til å få gjennomslag. Og jeg synes  me har lykkes ganske godt. Det mye forhandlinger og et av de triksene jeg alltid har brukt er at når jeg har forhandlingsmøte, men nå er det jo på Teams mye, men vanligvis ellers så pleier alltid ha kaffe og vestlandslefse. Fordi Trine Skei Grande sa en gang at Trond Helleland har de ferskeste vestlandslefsene, så det er alltid hyggelig å komme dit. Og det har slått til hver gang at ferske vestlandslefser det hjelper på humøret til alle. Det er sånn nødproviant. 

Kristin Surlien
Ja, da skriver vi oss det trikset bak øret, og så må vi jo bare si det Trond at noen fridager for deg nå det er veldig veldig velfortjent. Også vil vi gjerne få takke deg for den innsatsen både du og dine andre kollegaer har hatt i dette året som har vært. Som du sier et ekstremt vanskelig år, men dere har stått bra i det så det takker vi veldig gjerne for.

Trond Helleland (H)
Takk for det.

Andreas Muri
Og da gjenstår det egentlig bare å ønske deg god jul.

Trond Helleland (H)
Ja, i like måte. Jeg håper alle som hører på og deres to får ei riktig fin jul, sånn at me kan møte frisk og uthvilt til 2021. For da skal me drive valgkamp og vinne valg, med eller uten korona. Vi skal dra i land en valgseier neste år, så det gleder jeg meg til.

Kristin Surlien
Det gjør vi også, Trond. Tusen takk og god jul. 

SA HAN VIRKELIG DET?

Andreas Muri
Da har vi kommet til høydepunktet for mange av våre lyttere. Nemlig spalten “Sa han virkelig det?, som i dag er “Sa hun virkelig det?”

Kristin Surlien
Politikken kan være et realt tidssluk, og det å sette seg inn i saker og delta på møter tar rett og slett mye tid.

Andreas Muri
En som det kan tyde på at sliter med å få kalenderen til å gå i hop er Catarina Chruchow fra Nei til bom.

Catarina Chruchow (NTB)
Ja, nå skal jeg egentlig ikke tenkt å si så mye, men nå kjenner jeg på at i en kommunesammenslåing som vi nå er jeg, så burde jo egentlig alle ha vært heltidspolitikere. Det er det ikke tvil om. For det er jo en gang sånn at det er veldig mange som jobber og har et liv. Det har dere som er heltidspolitikere også, misforstå meg rett, men her er det også veldig mange møter som ikke blir synliggjort i denne planen. Den er i nærutvalg, hva er det, politiske styringsgrupper. Det er mange ting som kommer i tillegg her, og jeg kan være helt sikker på at det blir doblet kommunestyret framover, tror jeg. Så det er jo dessverre sånn at vi burde vært heltidspolitiker politikere, og jeg kjenner på at når vi ber om enda mer møter og sånn, så er det ikke rart at det er folk som søker permisjoner. Det var det en som heter Surlien som kritiserte meg for, og livet er en gang sånn at vi er nødt til å få til å la livet gå opp og sånn, dessverre. Ja, takk for meg.

Kristin Surlien
Var det et oppspill til årets budsjettbombe? Vi ventet spent i budsjettsaken på om dette kom som et forslag fra NTB – men neida så.

Andreas Muri
Men hvordan får du livet til å gå i hop Kristin?

Kristin Surlien
Tja, salderingsposten hjemme hos oss er husvask, men rent bortsett fra det så syns jeg det fungerer greit.

Andreas Muri
Digitale møter går ikke alltid helt som de skal for alle til enhver tid. 

Kristin Surlien
Ja, og denne gangen var det spesielt Victoria Øverland fra Arbeiderpartiet som fikk erfare dette.

Ordfører
Neste inntegnede taler er Victoria Øverland fra Arbeiderpartiet. Værsågod, Victoria. 

Victoria Øverland (AP)
Skal vi se. Takk. Ser dere meg nå? Veldig bra. Du kan ikke komme inn her nå. Vent et lite øyeblikk. (Lang taushet.) Okay. Da prøver vi igjen. Hei. Hehe!

Andreas Muri
Hvem var det som kom inn til Victoria midt i kommunestyremøtet?

Kristin Surlien
I skrivende stund, eller rettere sagt, hørende stund står dette spørsmålet fortsatt ubesvart.

AVSLUTNING

Andreas Muri
Siden det er jul ønsker vi å servere en liten porsjon med julenøtter, og det vanker selvfølgelig en premie.

Kristin Surlien
Podkasten vår er ikke så ekstremt eller faktisk overhodet ikke inntektsbringende, så vi har klart å mase oss til et gavekort fra den fantastiske Svelvikske restauranten Le Thai.

Andreas Muri
For å bli med i trekningen av den flotte premien må du like Facebooksiden vår og svare på fem spørsmål. Svaret sender du som melding til Stemmer fra tårnet på Facebook innen nyttårsrakettene er fyrt opp og vi kan ønske 2021 velkommen.

Kristin Surlien
Spørsmål 1: Hvorfor er ordfører glad for at hun ikke er med på en hjemme-hos-reportasje?

Andreas Muri
Spørsmål 2: Hvilket parti kritiserte Gard Hofsvang i budsjettdebatten?

Kristin Surlien
Spørsmål 3: Hvem fungerer Hellelands forhandlingstriks best på?

Andreas Muri
Spørsmål 4:  Hva vil Nei til Bom ha flere av i kommunestyret?

Kristin Surlien
Spørsmål 5: Hva er bonusmaterialet i denne episoden?

Vi håper på mange gode svar på julenøttene våre, og med det har vi kommet i mål med denne julete budsjettepisoden, og vi vil ønske alle våre lyttere en riktig god jul. 

Andreas Muri
Takk for nå. Vi høres igjen. 

Andreas Muri og Kristin Surlien
Gledelig jul og et riktig godt nytt år!

Outro
Du har lyttet til Stemmer fra tårnet - en politisk løypemelding fra Drammen. Vi står helt og holdent for våre egne meninger, og er våre egne redaktører. Likte du det du hørte? Da hadde vi satt pris på om du trykker abonner på podkasten vår, og følger oss på Facebook.

JULEBONUS
Kristin Surlien & Andreas Muri
Synger Last Christmas av Wham.

Velkommen
Tårngjesten: Monica Myrvold Berg (AP)
Viktige saker: Budsjettspesial
Hva driver de med på tinget?: Trond Helleland (H)
Sa hun virkelig det?
Avslutning med julenøtter
Julebonus